Foiletoane de prin revistele online

Stele şi gheaţă de Alex Lamba. Dezorientat şi îngheţat de frig, Theru-Tin, un soldat din regimentul Zagal, nu mai găseşte Atlan-Fivin, oraşul unde trebuia să supravegheze asupra ploii de meteoriţi. Crede că a ratat ploaia şi abia după ce-l sună colegul său, Seriun-Baa şi-l întreabă dacă a văzut-o, îşi dă seama că nu este în locul potrivit. Seriun-Baa îl ceartă uşor şi, aflând că Theru-Tin nu are niciun mijloc de transport cu sine, se hotăreşte să meargă după el să-l aducă regiment.
Seriun-Baa încearcă să treacă neobservat, dar când să plece, apare comandantul Eyr-Vekun şi se vede nevoit să-i spună ce se întâmplase. Comandatul, care ştia despre problema lui Theru-Tin, că acesta se mai pierduse şi altă dată, îi dă lui Seriun-Baa ordinul de care avea nevoie. Îi cere să-l aducă înapoi fiindcă altfel trebuia să-l numească trădător. Aşa că Seriun-Baa merge cu „Destinația: Atlan-Fivin. Misiunea: comunicarea ordinului de instituire a mobilizării generale. Obiectiv secundar: Înștiințarea asupra necesității de revizie a echipamentelor de transmisiune prin eter.” . Pentru toţi ceilalţi, Seriun-Baa şi Theru-Tin plecaseră împreună în această misiune, ordinul comandantului titan. 🙂
Theru-Tin îţi aminteşte despre misiunea în spaţiu la care participase datorită bunicului său care-i rugase pe membrii echipei să-l ia şi pe micul titan cu ei. Bunicul îl iniţiase în domeniul acesta, cu el vizitase observatoarele astronomice. Şi , de atunci, era îndrăgostit de stele, de spaţiu.
El nu ia în seamă avertizarea lui Seriun-Baa, că era pe punctul de a fi considerat trădător. Îi spune colegului său că, de fapt, şi comandatul se plimbă prin oraş, ori cu el, ori singur. Aşa că nu-l putea acuza de ceva ce făcea şi el.

Stele şi gheaţa 2. Împăratul îi cere lui Logor-Queris Vee, generalul Atlan-Tidei să convoace o şedinţă cu commandanţii săi cu scopul de a analiza evenimentul petrecut cu o seară în urmă. Guvernul regatului pregătise o echipa de cosmologi şi ingineri care să meargă în Hyberbo- reea, dar n-au primit niciun răspuns clar din partea ei; cele două oraşe cu care au comunicat le-au spus că au pierdut legătura cu restul regatului. Ku-Akran-sha considera că „poate a apărut o defecţiune în sistemele lor de emisie şi recepţie, poate nu au vrut să dea un răspuns hazardat înainte de a fi cercetat ei înşişi fenomenul pe toate părţile (…) ori poate au ceva de ascuns… ” . Ve-Tadran însă crede că, pur şi simplu, ar fi murit toţi.

Specialistul în materii cosmice explică: „Chiar prin învelişul exterior din aliaje de metale grele, absorbante, tot s-au detectat radiații. Acestea ar putea constitui stocuri considerabile de energie. Mai cred şi în existenţa unor metale cu proprietăţi magnetice, destul de valoroase şi de rare acum peste tot.” Comandanţii se aşteptau la ceva mai spectaculos ca hyberbo-reeni să vrea să ascundă meteoriţii. O altă explicaţie, mai plauzibilă pentru ei pare aceea a unei „puternice anomalii gravitaţionale” , mai exact, „Odată cu intrarea în atmosfera noastră, datorită frecării, este posibil ca rotaţia corpurilor să se fi încetinit şi de aceea şi formaţiunea să se fi schimbat. Şi forţele au suferit modificări la înlocuirea vidului cu mediul gazos al atmosferei. ”

Republica 5. Domnul Lucian-Dragoş Bogdan continuă povestea. Aghiotantul se referea la Isidora care îşi mai revenise după boală. Dar baraţilor, în general, deci nici lui Elohi nu le place să i se vorbească despre oameni ca fiind semenii lor sau să primească sfaturi de la ei. Isidora cere clemenţă pentru aghiotant şi, spre uimirea baratului care-l păzea pe Elohi, de data aceasta, stăpânul nu ia nicio măsuri împotriva lor.

Amadi vine în camera unde era ţinută prizonieră Isidora şi o anunţă că Agenţia a făcut un pact cu Ozul-Barat şi roboţiiacestuia vor ataca palatul, eliberând-o astfel pe femeie. În loc să se bucure de veste, ea se gândeşte că îl pierduse pe Amadi de pe Barateea şi că-l va pierde şi pe acesta, de pe Samir, fiindcă „iubiţii ei mergeau pe o cale greşită, aşa era sigură şi acum că Agenţia era pe cale să declanşeze ceva periculos. ” Se hotăreşte să-i trădeze, să-i spună totul lui Elohi-barat.

Hakan-gul îi comunică lui Elohi-Barat că Ozul-barat i-a trădat. El îi oferă provizii şi transport cu nave comerciale; plănuieşte evacuarea palatului, mai înainte de invazia roboţiilor lui Ozul-barat. Elohi i-o prezintă pe Isidora. De acum samirienii se vor baza pe oameni, aşa că Ozul-barat va căuta să-i cumpere ca să fie de partea lui. Isodora îi spune lui Elohi că nu e ajuns ca ea să-i fie soţie, ci umană fiind, să i se ofere un alt status decât cel al celor cinci soţii barat ale acestuia. Dar asta nu pare să fie pe placul nimănui.

Republica 5 ne-o aduce Luminiţa Dobrea. Omul care-l însoţise în camera Isodorei spune că măcelul care se va întâmpla la palat fusese proorocit demult de ţesătoare Şahona. El crede că Isidora ar trebui să primească titlul de ” Soţia cea Dintâi cu drept de mediere a pricinilor ” şi e dispus să-i ofere lui Elohi „Tot sprijinul nostru în luptă. Krakstari, barje de transport, luptători, arme. ” El crede că Şahona le poate oferi timp ca să fie mereu cu trei paşi în faţa lui Ozul-barat.

Harun, Întâiul Îmblânzitor din Nadir, îi conduce pe tărâmurile lui unde vor găsi protecţie în tunelurile din stâncă. Inginerii de pe Cepir creaseră un dispozitiv cu proiecţie holografică în spatele căreia erau în siguranţă. Şahona este o vrăjitoare autentică, cu ” un cap cu plete colilii, încâlcite ” , ” acoperită de zdrenţe ” şi ” cu spatele încovoiat de bătrâneţe lăsând să se vadă un chip zbârcit pe care licărea o privire rătăcită ” . Şi mai vorbeşte şi în stihuri. 🙂
Bătrâna îi spune că va pierde, dar trebuie să-şi „îndeplinească soarta” .

Demetros trebuie să descifreze stihurile vrăjitoarei. Iar Isidora primeşte un disc metalic şi o invitaţie la şezătoarea Şahonei.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s